Skip to main content

ВВЕДЕНІ ПОСИЛЕНІ КАРАНТИННІ ОБМЕЖЕННЯ. ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

08 Січня 2021 року

В Україні вступили в дію посилені карантинні обмеження, що триватимуть з 8 до 24 січня 2021, – повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України. Приводимо детальну інформацію.

Сьогодні від опівночі на всій території Україні почали діяти посилені карантинні обмеження, які направлені в першу чергу на мінімізацію контактів між людьми. Це, в свою чергу, дозволить зменшити кількість захворівших на COVID-19. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу.

“Усі карантинні обмеження, які зараз вводяться, — це необхідність, яка дозволить зменшити кількість контактів між людьми. Логіка проста — якщо обмежено продаж товарів, які можна придбати, наприклад, шкарпетки чи дитячі іграшки, то в магазин за цими товарами вже не піде певна кількість людей. Одночасно в супермаркеті буде перебувати не 500 людей, а 200, які прийшли придбати тільки товари першої необхідності. Внаслідок чого зменшиться кількість контактів між людьми і ймовірність передачі інфекції”, — зауважив очільник МОЗ.

📍За словами Максима Степанова, наразі у суспільстві активно обговорюють доцільність введення цих обмежень. Тому міністр зазначив, що ситуація з новими випадками захворювання на COVID-19 стабілізувалася, проте все ще залишається достатньо напруженою.

Також очільник МОЗ зауважив, що період введення посилених карантинних обмежень (з 8 до 24 січня 2021 року) зумовлений завершенням інкубаційного періоду захворювання COVID-19 у людей, які інфікувалися під час новорічних свят, тобто у великої кількості людей, які виходили на свята, новорічні ялинки тощо.

📍Зазначимо, під час святкувань відбулося активне переміщення населення на території України та за її межами. Люди відвідували родичів у регіонах, відпочивали в рекреаційних зонах (санаторії, курорти). Через регіональне переміщення збільшується ризик поширення інфекції на територіях, де був відносно низький рівень зараження.

Міністр повідомив, що наразі ⅓ всіх госпіталізованих із діагнозом COVID-19 — це пацієнти у важкому стані. Через це різко зросла кількість важких хворих і, відповідно, навантаження на медичну систему, зокрема на реанімаційні відділення. Це пов’язано також із тим, що пацієнти пізніше почали звертатися до лікарів.

“Велике прохання, як тільки з’являються будь-які симптоми коронавірусної хвороби або ГРВІ, відразу звертайтеся до свого сімейного лікаря.  Вам зобов’язані зробити тест, а якщо виникають проблеми, телефонуйте відразу до контакт-центру з протидії поширенню COVID-19, який працює у цілодобовому режимі”, — зазначив Максим Степанов.

📌Нагадаємо, посилені карантинні обмеження триватимуть до 24 січня 2021 року включно.

На період дії посилених карантинних заходів забороняється відвідування закладів освіти будь-якої форми власності, крім дитячих садочків; робота кафе, барів, ресторанів, крім доставки та роботи навинос; проведення всіх заходів; робота ТРЦ, окрім роботи в них суб’єктів господарювання, діяльність яких дозволяється; приймання відвідувачів закладами культури і проведення культурних масових заходів (крім закладів із виробництва аудіовізуальних творів, роботи історико-культурних заповідників та організації гірськолижного дозвілля); приймання відвідувачів спортивними залами, фітнес-центрами та робота басейнів; робота суб’єктів господарювання у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, окрім винятків, які дозволяються; діяльність непродовольчих ринків.

Дозволяється робота громадського транспорту, міжміське та міжнародне авто-, авіа- та залізничне сполучення; торгівля продовольчими товарами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та ветеринарними препаратами, засобами гігієни, засобами зв’язку та кормами для тварин, побутовою хімією та друкованою пресою (в магазинах, не менше ніж 60% торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування); технічне обслуговування та ремонт авто; робота АЗС (без зон харчування), банків, поштових операторів, перукарень та салонів краси (виключно за попереднім записом), готелів (за умови, що зони спільного харчування працюватимуть з 6-ї до 11-ї ранку, а розважальні заходи не відбуватимуться); спортивні заходи професійних клубів (без присутності глядачів); робота із збирання і заготівлі відходів.