Skip to main content

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я: В ПІДТРИМКУ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР ТА АКУШЕРОК

07 Квітня 2020 року

2020 рік оголошено Міжнародним роком працівників сестринських та акушерських служб, тому заходи Всесвітнього дня здоров’я цьогоріч будуть присвячені життєво важливій  ролі медичних сестер та акушерок в охороні здоров’я, людей у всьому світі і необхідності зміцнення сестринських та акушерських служб.

Щорічно 7 квітня в день створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров’я (World Health Organization, WHO) відзначається Всесвітній день здоров’я (World Health Day). Щорічне проведення цього Дня увійшло в традицію з 1950 року. Заходи Дня проводяться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров’я в їхньому житті. А організації охорони здоров’я покликані вирішити питання, що їм потрібно зробити, щоб здоров’я людей в усьому світі стало краще.

7 квітня в різних країнах пройдуть інформаційно-просвітницькі заходи, присвячені   Всесвітньому дню здоров’я. У 2020 році цей день  пройде під гаслом «В підтримку медичних сестер та акушерок».  Одним з головних подій стане випуск Доповіді про стан сестринської справи в світі у 2020 році.

Доповідь буде містити загальну інформацію про кадрове забезпечення сестринських служб у світі та буде сприяти науково обґрунтованому плануванню роботи з оптимізації вкладу цієї категорії медичних працівників до підвищення рівня здоров’я і благополуччя всіх людей. У доповіді будуть окреслені найбільш актуальні завдання у сфері збору даних, ведення політичного діалогу, науково-дослідної та інформаційно-роз’яснювальної діяльності, а також вкладення ресурсів в розвиток трудових ресурсів охорони здоров’я в інтересах майбутніх поколінь. На 2021 рік запланований вихід аналогічного доповіді про кадрове забезпечення акушерських служб.

Завдання:

1. Спонукати громадськість гідно оцінити роботу медичних сестер, акушерок та їх внесок у надання медичної допомоги.

2 .Підвищити привабливість професій медичної сестри та акушерки в системі охорони здоров’я.

3. Мобілізувати підтримку та фінансування сестринських та акушерських служб.

Заклик до дії:

Для широкої громадськості

1. Цінуйте працю медичних сестер і акушерок і висловлюйте їм подяку за внесок в охорону нашого здоров’я.

2. Закликайте керівників на місцях нарощувати підтримку працівникам сестринських та акушерських служб та ресурси, що дозволяють їм повною мірою реалізувати свій потенціал.

Для осіб, які формують політику

1. Виділяйте ресурси на підготовку і працевлаштування медичних сестер та акушерок в інтересах досягнення загального охоплення послугами охорони здоров’я.

2. Широко пропагандуйте і зміцнюйте роль і авторитет медичних сестер та акушерок: це в кінцевому рахунку буде сприяти зміцненню системи охорони здоров’я.

3. Приймайте заходи щодо вдосконалення збору даних про кадри для більш ефективного розподілу ресурсів і досягнення змін там, де їх найбільше потребують.

Для працівників охорони здоров’я

1. Проявляйте повагу до медичних сестер та акушерок і іншим колегам. Прислухайтеся до їх думок і враховуйте їх пропозиції.

2. Залучайте медичних сестер та акушерок у процес прийняття рішень.

Що може зробити кожен з нас?

Не забувайте висловлювати подяку медичним сестрам та  акушеркам.

Один день з життя медичної сестри або акушерки. Добре вам відомі реалії роботи медичної сестри або акушерки? Поспостерігайте за їх роботою в місцевому медичному закладі. Познайомтеся з ними, дізнайтеся більше про їх важливу працю і розкажіть про це іншим.

Сестринський та акушерський персонал може стати ключем до вирішення багатьох світових проблем в галузі охорони здоров’я, але для цього ми повинні перш за все усунути  професійні, соціально-культурні та економічні бар’єри, які постають на їхньому шляху.

 Без професії медичної сестри та акушерки важко уявити завтрашній день, і для надання якісної медичної допомоги хворим нам потрібна достатня кількість таких працівників!

 КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»