Skip to main content

ТРАНСФОРМАЦІЯ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У 2019 РОЦІ

05 Грудня 2018 року

Презентацію плану медичної реформи на наступний рік зробив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у ході наради, яка нещодавно відбулася у м. Вінниці за участі керівників МОЗ України та представників широкої медичної громадськості.

У наступному році на медичну систему України чекає масштабна трансформація. Стартує впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої допомоги, почнуться зміни в системі екстреної медицини та державних закупівлях ліків і медичних виробів.

НОВИЙ СТАТУС ТА РОЛЬ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ

Нова модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» запрацювала на первинній ланці медицини в липні. За чотири місяці до трансформації сімейної медицини приєдналося вже більше ніж половина комунальних закладів первинної ланки. Всього з квітня 2018 року 21,5 мільйонів українців долучилися до реформи та обрали сімейних лікарів.  Достойні зарплати сімейних лікарів та медсестер, кращий сервіс для пацієнтів – це вже нова реальність української медицини.

Наприкінці листопада стартує третя хвиля укладання договорів з НСЗУ і до кінця року всі заклади первинної медичної допомоги країни повинні долучитися до змін, – зазначалося на нараді. – При цьому на 2019 рік субвенція з держбюджету для медзакладів не передбачена, тож єдиний варіант отримати державні кошти у наступному році – це укласти договір з НСЗУ, у разі неукладання угоди зі Службою, утримувати заклад місцевій владі доведеться за власний рахунок.

ЗАПУСК ПРОГРАМИ «БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА»

З 1 липня 2019 року розпочнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги. Це означає, що в наступному році нова модель фінансування почне працювати в поліклініках. Національна служба здоров’я почне оплачувати медичним закладам послуги спеціалістів, аналізи та широкий спектр діагностики.

Для поліклінік, які увійдуть до програми Безкоштовна діагностика в держбюджет на наступний рік закладено додаткове до субвенції фінансування – 2 млрд грн.

Наголошувалося, що для успішної реалізації планів 2019 року і подальшого реформування галузі нагальним завданням стає тотальна комп’ютеризація – забезпечення комп’ютерами робочі місця всіх спеціалістів поліклінік.

 ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПАЦІЄНТІВ ЛІКАМИ

Програма «Доступні ліки» в 2019 році продовжує бути пріоритетом Уряду. В наступному році українці й надалі отримуватимуть ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою. На це у проекті бюджету Уряд передбачив 1 млрд грн. Причому обов’язки по відшкодуванню вартості відпущених лікарських засобів аптечним закладам буде покладено безпосередньо на Нацслужба здоров’я.

У сфері державних закупівель ліків і медичних виробів протягом 2018-2020 років МОЗ України втілюватиме зміни, щоби для кожного препарату підібрати найоптимальніший і зручний шлях «доставки» до пацієнта. До кожного з майже 500 препаратів і більше 700 медичних виробів, що їх зараз закуповує держава централізовано, планується застосувати один із трьох основних інструментів: розширення «Доступні ліки», включення у вартість послуги, централізовані закупівлі через Центральну закупівельну агенцію.

ІНШІ СКЛАДОВІ ТРАНСФОРМАЦІЇ МЕДИЧНОЇ СФЕРИ

Впродовж 2019 року також планується вирішити інші важливі питання, що стоять у порядку денному. Насамперед, розвиток системи екстреної медичної допомоги (базовими регіонами визначено Вінницьку, Донецьку, Одеську, Полтавську, Тернопільську області та м. Київ). Передбачено забезпечення сучасних матеріально-технічних умов та підвищення кваліфікації бригад до рівня світових стандартів надання екстреної медичної допомоги.

Відбудуться суттєві зміни у медичній освіті. З метою поліпшення якості освіти лікаря запропонована Стратегія розвитку медичної освіти. Нові умови вступу на медичні спеціальності дозволять відбирати в виші кращих абітурієнтів. З 2019 року буде запроваджено комплексну атестацію знань студента – єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ). Цей сучасний інструмент оцінювання унеможливить корупцію і сприятиме випуску з закладів вищої освіти кваліфікованих лікарів.

Детальніше про план медичної реформи  читайте тут