Skip to main content

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТАМИ

26 Липня 2021 року

Щорічно 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами, який в 2021 році проходитиме під гаслом «Гепатит не може чекати». Враховуючи те, що кожні 30 секунд у світі вмирає 1 людина від захворювання, що пов’язане з гепатитом, навіть в умовах теперішньої кризи, визнаної COVID-19, Всесвітня організація охорони здоров’я не відмовляється від активної боротьби з вірусними гепатитами.

Вірусний гепатит уражає сотні мільйонів людей у ​​всьому світі. За оцінками ВООЗ, щорічно реєструється 1,4 мільйона випадків захворювання на гепатит А. Більше 240 мільйонів людей мають хронічну інфекцію гепатиту В, а від його наслідків щорічно помирає близько 780 000 чоловік. Хронічною інфекцією гепатиту С страждають 130-150 мільйонів людей у ​​світі, щороку від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки вмирають 350 000-500 000 чоловік.

За даними Харківської міської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в м. Харкові за 6 міс. 2021р. зареєстровано випадків:

– захворювань на гострий вірусний гепатит – 78 (за аналогічний період 2020 р. – 151), з них: вірусним гепатитом А – 29 осіб, у т.ч. дітей до 18 років – 7 (в 2020 р. – 89 та 14 відповідно) ; вірусним гепатитом В – 41 особа, дітей не зареєстровано (в 2020 р. – 48 дорослих та 2 дітей); вірусним гепатитом С – 8 осіб, дітей не зареєстровано (в 2020 р. – 14 дорослих та 1 дитина);

– захворювань хронічним вірусним гепатитом – 261 (в 2020 р. – 290), з них: вірусним гепатитом В – 23 людини, з них дітей  до 18 років – 1 (в 2020 р. – 36 осіб, дітей не зареєстровано); вірусним гепатитом С – 238 осіб,  дітей – 0 (в 2020 р. – 254 особи, дітей не зареєстровано).

Гепатит – це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує п’ять основних вірусів гепатиту, звані типами A, B, C, D і E.

Всі вірусні гепатити поділяються на дві групи – з ентеральним або парентеральним механізмом зараження.

До першої групи належать гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої вірусом води або продуктів харчування, а також через брудні руки.

До другої групи належать гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків.

Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить різний час: від 2-6 тижнів при гепатиті А, до 2-4 і навіть 6 місяців при гепатиті В.

На початку захворювання гепатит А нагадує грип і починається з підвищення температури тіла (до 38-39°С), головного болю, вираженої загальної слабкості, болях у м’язах. При гепатитах B і С початок, як правило, менш виражений. Так, вірус гепатиту В проявляє себе незначною температурою, болем у суглобах, іноді висипаннями. Початкові прояви гепатиту С можуть обмежитися слабкістю і зниженням апетиту. Через кілька днів симптоми захворювання змінюються: пропадає апетит, з’являються тяжкість або біль у правому підребер’ї, нудота, блювота, темнішає сеча і знебарвлюється кал. Жовтушність склер, слизової оболонки рота, а в подальшому – шкіри, свідчать про перехід хвороби в жовтяничний період.

Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих поліпшується: поступово, протягом декількох тижнів, відбувається зворотний розвиток симптомів. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів.

Найбільшу небезпеку становить хронічний перебіг гепатитів, який характерний для гепатитів B, C та D. Довгостроковими ускладненнями цих інфекцій є цироз та гепатоцелюлярна карцинома.

Імовірність того, що вірусна інфекція гепатиту В стане хронічною, залежить від віку, в якому людина набуває інфекцію. З найбільшою ймовірністю хронічні інфекції розвиваються у дітей. Так, хронічні інфекції у дітей першого року життя розвиваються в 80-90%, у дітей до 6 років – в 30-50% випадків.

Вірус гепатиту D може інфікувати тільки тих людей, хто інфікований вірусом гепатиту В. Подвійна інфекція може призводити до розвитку серйозної хвороби.

Вірусний гепатит С в більшості випадків (до 90%) розвивається без чітко виражених ознак хвороби і довгий час залишається нерозпізнаним, внаслідок чого, приблизно у 55-85% перехворілих, розвивається хронічний гепатит. У осіб з хронічною інфекцією гепатиту С ризик цирозу печінки становить 15-30% в межах 20 років.

Щоб уберегтися від зараження гепатитами, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е;
  2. Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю:

– Переривання передачі вірусу гепатиту В забезпечують санітарно-гігієнічні заходи: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті та на виробництві;

– Найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби;

– Татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням;

– Закривайте будь-які порізи або відкриті рани.

  1. Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту В є вакцинація.

За останні два десятиріччя розширення масштабів вакцинації проти гепатиту В і, як наслідок, зменшення випадків інфікування серед дітей стало великим успіхом у сфері охорони здоров’я. За даними ВООЗ, частка дітей у віці до п’яти років з хронічною інфекцією гепатиту В зменшилася до менше 1% в 2019 році у порівнянні з приблизно 5% в період з 1980-2000 рр. до вакцинації. Це знаменує собою досягнення однієї з найважливіших задач з ліквідації вірусного гепатиту до 2020 року – знизити показник поширеності вірусного гепатиту В серед дітей у віці до 5 років менш ніж 1%.

Лікування хворих вірусними гепатитами здійснюється в КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня» (телефон –  97 60 16) та в КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна  клінічна лікарня» (телефон – 97 61 55), розташовані за адресом: м. Харків, просп. Героїв Сталінграда, 160.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»