Skip to main content

ЗАХИСТІТЬСЯ ВІД СМЕРТЕЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ХВОРОБ, ВАКЦИНУЙТЕСЬ ВІД ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ

01 Серпня 2019 року

Адміністрація КНП «Міська поліклініка №20» ХМР інформує пацієнтів про необхідність своєчасного щеплення від дифтерії та правця. Вакцинація проводиться кваліфікованими медпрацівниками безкоштовно із застосуванням сертифікованої АДС-вакцини з дотриманням всіх вимог і правил вакцинації.

За даними МОЗ України востаннє епідемія дифтерії в Україні мала місце в 90-х роках минулого століття. Тоді було зафіксовано 20 тисяч хворих, а близько 700 людей померли від цієї недуги. За оцінками фахівців у даний час відсоток охоплення щепленням у нашій країні вкрай низький: серед дітей – 70%, серед дорослих – істотно менше. Таким чином, прогноз експертів про можливий спалах дифтерії досить реалістичний. Тривожним «дзвіночком» служить статистика минулого року, коли медики зафіксували десять випадків захворювань на дифтерію, тоді як в попередні роки їх кількість становила від 0 до 4-х.

ДИФТЕРІЯ І ПРАВЕЦЬ – НЕБЕЗПЕЧНІ ІНФЕКЦІЇ, ЯКІ ЗАГРОЖУЮТЬ СМЕРТЕЛЬНИМИ НАСЛІДКАМИ

Дифтерія і правець – захворювання, що характеризуються небезпечними ускладненнями і високою смертністю. При цьому вони відносяться до вакцинокерованих інфекцій. Їх поширення безпосередньо залежить від так званого колективного імунітету. А це означає, що тільки повсюдна вакцинація дозволяє зберегти здоров’я і життя наших співгромадян.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту і навіть грошові купюри. Коли дифтерійна бактерія з повітря потрапляє в дихальну систему людини, вона виробляє токсин, що блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають важкі функціональні і структурні зміни, іноді несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли в горлі утворюються плівки, які можуть ускладнювати дихання і ковтання.

Правець також відноситься до розряду небезпечних інфекційних захворювань, серйозно вражаючих нервову систему людини. Ризик інфікування дуже великий, тому що пов’язаний з отриманням травм, ран, укусом тварин тощо.

До переліку ускладнень, які є наслідком цих захворювань, відносяться: сепсис, абсцес, дифтерійний гепатит, поліорганна недостатність, набряк головного мозку, деформації хребта, розриви м’язів і сухожиль, порушення згортання крові, порушення мозкового кровообігу, ураження кардіосистеми (міокардити, інфаркт міокарда, тромбоемболія та ін.); бронхіт, пневмонія, набряк легенів, асфіксія, патології нервової системи (параліч черепно-мозкових нервів, паралічі і парези кінцівок і ін.).

За статистикою з тисячі хворих помирає від 50 до 100 чоловік.

ЄДИНИЙ СПОСІБ ЗАХИСТИТИСЯ – ЗРОБИТИ ЩЕПЛЕННЯ

На цьому наполягають фахівці, наголошуючи, що захищеними від дифтерії і правця можуть бути тільки ті, хто своєчасно вакцинується.

Календар щеплень передбачає, що діти, починаючи з двох місяців життя до 16 років повинні отримати 6 доз вакцини. Після 16-ти всі дорослі мають проводити ревакцинацію кожні 10 років протягом життя. Якщо в дитинстві щеплення не робилися, для вироблення імунітету дорослій людині слід ввести три дози вакцини протягом півроку.

ВАКЦИНАЦІЯ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПРИЙОМУ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ АБО ЛІКАРЯ-ТЕРАПЕВТА

Щоб зробити щеплення, досить звернутися до сімейного лікаря або лікаря-терапевта, з яким укладена декларація на надання первинної медичної допомоги. Після проведення огляду та з’ясування термінів попередньої вакцинації, а також виключення протипоказань лікар дає пацієнтові направлення в кабінет щеплень.

ОБОВ’ЯЗКОВО!!! Вакцинація проводиться в день відвідування лікаря!

У даний час поліклініка забезпечена АДС-(М) (анатоксин дифтерійно-правцевий). Вакцина сертифікована, зберігається у належних умовах зберігання. Вакцинацію БЕЗКОШТОВНО проводять спеціально навчені кваліфіковані медичні працівники.

Протипоказання до щеплення від дифтерії і правця мінімальні, оскільки анатоксин дифтерійно-правцевий – один з найбільш слабореактогенних препаратів. Однак у людей з підвищеною чутливістю можуть спостерігатися незначні реакції на його введення.

Захистити себе і своїх рідних від розвитку небезпечних захворювань – дифтерії і правця – повинен кожен. Лікування цих захворювань навіть на початковому етапі – малоефективно і може бути фатальним.
Єдин
ою надійною протидією є вакцинація і своєчасна ревакцинація.