Skip to main content

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО ГРИП І ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯМ ВІРУСОМ ГРИПУ

20 Січня 2020 року

У кінці січня – на початку лютого 2020 року фахівці очікують пік захворюваності на грип та ГРВІ і закликають кожного, хто піклується про здоров’я своєї родини, дотримуватися певних рекомендацій фахівців. Знайомимо відвідувачів сайту з тематичним матеріалом Центру громадського здоров’я, підготовленим за даними інформаційного бюлетня Центру грипу та ГРВІ.

Грип – це високо заразне вірусне захворювання, що має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ): підвищена температура тіла, кашель, закладеність носа, першіння в горлі. При цьому характеризується більш гострим початком з вираженими проявами інтоксикації та є набагато не безпечнішим, бо може призвести до тяжких ускладнень і не виключає ризик смерті.

Легко передається від людини до людини через кашель, чихання та близький контакт. Захворіти на грип може будь-яка людина, незалежно від віку.

Статистичні дані по Харківській області. З початку епідсезону – з 30 вересня 2019 року – на грип і ГРВІ захворіло більше 61,5 тис. осіб, з них  майже 38,5 тис. (62,5 відсотка) –  діти, більше 100 вагітних жінок та майже 200 медичних працівників.

Клінічні ознаки грипу: раптовий початок, головний біль, ломота у м’язах та суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38°С і більше, кашель, в окремих випадках – блювота і пронос.

Як можна заразитися вірусом грипу. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом (вірусні частки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чихання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько двох метрів).

Як довго є заразним хворий на грип. Хвора людина навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів – це в середньому сім днів.

Ускладнення грипу. Найчастіше це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯ ГРИПОМ

  • Уникайте контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції.
  • Обмежуйте відвідування місць великого скупчення людей.
  • Часто провітрюйте приміщення.
  • Часто мийте руки з милом.
  • Не торкайтесь очей, носа, рота немитими руками.
  • Уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань.
  • Прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути.
  • Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів.

Як батьки можуть попередити зараження дітей грипом

  • Навчіть дітей регулярно мити руки з милом щонайменше 20 секунд.
  • Батьки також повинні виконувати цю процедуру, щоб слугувати добрим прикладом для дітей.
  • Навчіть дітей кашляти і чхати у серветки або руку (згін ліктя).
  • Навчіть дітей не підходити до хворих ближче, ніж два метри.
  • Хворі діти мають залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи).
  • Дітям і батькам слід утримуватися від відвідування місць скупчення людей.

 НАЙЕФЕКТИВНІША ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ – ЩОРІЧНА ВАКЦИНАЦІЯ

Щорічна вакцинація від грипу – це найефективніший спосіб зменшити ризик захворіти на грип, а відтак і уникнути ризику серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Оптимальний час для щеплення – напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то провести вакцинацію можна впродовж всього епідсезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

При появі перших ознак захворювання на грип ТЕРМІНОВО звертайтесь до лікаря-терапевта, з яким підписана декларація на надання первинної медичної допомоги та дотримуйтесь отриманих рекомендацій.
Вакцинація проводиться у кабінеті щеплень поліклініки за направленням лікаря-терапевта.