Skip to main content

Інфекційний кабінет

У КНП «Міська поліклініка №20» ХМР функціонує інфекційний кабінет (№223), який розташований на II поверсі головного корпусу поліклініки, де проводиться прийом лікаря інфекціоніста поліклініки та за необхідності проводиться забір матеріалу на обстеження (обстеження на етеробіоз, кишкову групу та стафілокок), а також проведення обстежень для оформлення ОМК-1 (згідно наказу МОЗ України №150 від 21.02.2013 р.).

Прийом веде кваліфікований лікар-інфекціоніст Горбатова Анастасія Миколаївна, має I кваліфікаційну категорію, лікарський стаж складає 13 років (тимчасово не працює).

Середній медичний персонал інфекційного кабінету:

  • Рязанова Валентина Михайлівна, медсестра вищої категорії, стаж роботи 40 років.

Інфекційний кабінет є лікувально-діагностичним і консультативно-методичним центром поліклініки з питань боротьби з інфекційною і паразитарною захворюваністю.

 У інфекційному кабінеті здійснюється:

  1. Робота з інфекційними хворими

Своєчасне виявлення інфекційних хворих, при необхідності додаткове лікування інфекційних хворих після виписки зі стаціонару з метою попередження і своєчасної діагностики рецидивів, загострень і переходу гострих форм хвороби в хронічні та затяжні, а також контроль за повним клінічним і бактеріологічним одужанням з використанням методів інструментального і лабораторного дослідження. Надання первинної медико-санітарної допомоги інфекційним хворим в поліклініці згідно з діючими стандартами.

  1. Консультативна допомога

Надання кваліфікаційної консультативної допомоги в питаннях діагностики, обстеження і лікування, хворих на інфекційні і паразитарні захворювання, здійснюваних в умовах поліклініки; консультування вагітних згідно обстежень на TORCH-інфекції, вірусні гепатити та ВІЛ при позитивних результатах досліджень; вирішення питань про госпіталізацію.

  1. Організаційно-методична робота

Аналіз епідеміологічної ситуації на прикріпленій території. Навчання медперсоналу. Адаптація і затвердження наказів.

  1. Профілактична діяльність

Організація і проведення комплексу профілактичних заходів серед населення, спрямованих на зниження інфекційної захворюваності, інвалідності, смертності.

  1. Диспансеризація

Організація і проведення диспансеризації реконвалісцентів інфекційного і паразитарного профілю. Метою диспансерного спостереження є: своєчасна діагностика  та попередження рецидивів хвороби і переходу її в хронічну форму, виявлення носіїв збудників інфекції та, при необхідності, своєчасна ізоляція і госпіталізація.

  1. Санітарно-гігієнічне навчання населення

Організація і проведення заходів по санітарно-гігієнічному навчанню населення, пропаганді здорового способу життя.

  1. Обстеження

Забір матеріалу на стафілококову та кишкову інфекції, а також обстеження на ентеробіоз.

  1. Оформлення та видача ОМК-1 (Особистої медичної книжки), згідно наказу МОЗ України №150 від 21.02.2013 р.

До інфекційних хвороб, лікування яких проводиться в інфекційному кабінеті поліклініки відносяться:

  1. Кишкові інфекції (сальмонельоз, шигельоз, ієрсиніоз, ентеровірусна інфекція, харчова токсикоінфекція).
  2. Інфекції, які передаються повітряно-краплинним шляхом (грип, краснуха, скарлатина, кір, епідемічний паротит, коклюш, паракоклюш).
  3. Вірусні гепатити – гепатит А, В, С, Д, Е.
  4. Герпесвірусні інфекції (рецидивуючий простий герпес – HSV 1 тип; вітряна віспа і оперезуючий герпес – HZV 3 тип; інфекційний мононуклеоз викликаний одним з вірусів або мікст-інфекція – Эпштейн-Барр вірусна інфекція – VEB 4 типи, Цитомегаловірусна інфекція – CMV 5 тип; синдром хронічної втоми – НV 6,7,8 типу).
  5. Астенічний стан після перенесених вірусних і бактеріальних інфекцій.
  6. Гелмінтози (аскаридоз, стронгілоідоз, токсокароз, трихінельоз, ентеробіоз, опісторхоз, дирофіляріоз, філяріоз, ехінококкоз, теніоз, теніарінхоз, цистециркоз, гіменолепідоз).
  7. Протозойні хвороби (амебіаз, лямбліоз, токсоплазмоз).
  8. Кліщові інфекції (Борреліоз – Хвороба Лайму, эрліхіоз, анаплазмоз).

Для уточнення діагнозу лікар може призначити необхідні сучасні і своєчасні дослідження:

  • загальні клінічні та біохімічні аналізи;
  • мазки та посів на флору і чутливість до антибіотиків;
  • іммуноферментный аналіз крові (ІФА);
  • серологічні методи діагностики інфекцій;
  • іммуноблотаналіз (western blot);
  • полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР);
  • перевірити напруженість імунітету до краснухи, кору, гепатиту, дифтерії);
  • направити на інструментальні методи обстеження (фіброгастродуоденоскопія, колоноскопія, УЗД, эластографія).

Інфекційний кабінет забезпечений усім необхідним для ефективної роботи: бактерицидними лампами, укладками для проведення забору матеріалу при підозрі на ОНІ, протичумними костюмами, дезінфікуючими засобами, інструментарієм та витратними матеріалами, необхідними для забору матеріалу на стафілокок і кишкову групу, а також на ентеробіоз.

Своєчасна, раціональна і комплексна терапія інфекційних і паразитарних захворювань сприяють швидкому одужанню та у багатьох випадках запобігають переходу інфекційного процесу в хронічну форму.